Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály

 

 

Meddőségi szakrendelés

A szakrendelést végző orvosok: , dr. Fenesi István , dr Spák László


Sikertelen gyermekvállalás hátterében álló problémák kivizsgálásával foglalkozunk.

 

Az osztályon kivizsgált meddőség esetében az arra alkalmas páciensek esetében inseminaciót is végzünk, természetesen előkészítést követően.

 

Endokrinológus szakorvosaink végzik a nem meddőségi panaszokkal, de női hormonok zavaraival küzdő pácienseink vizsgálatait és kezelését is.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt a gyermekvállalás a nők húszas éveire volt jellemző, de napjainkban – különböző szociális és gazdasági változások következtében – a családtervezés későbbre tolódott. A nők egyre gyakrabban a 30-as éveikben jutnak el a gyermekvállalás lehetőségéig, ezért egyre többen 35-40 évesen szembesülnek a teherbeesési problémáikkal, ami egy további súlyosbító kihívást jelent, mind a gyermeket vállalni kívánó párnak, mind a kezelést végző orvosnak. Ugyanis az életkor előrehaladtával a fogamzó képesség, a teherbeesés esélye folyamatosan és fokozatosan csökken.

Ma hazánkban a párok kb. 15-20%-a küzd meddőséggel, amely több mint 100 ezer párt jelent.

Meddőségről, vagy sterilitásról beszélünk, ha egy év védekezés nélküli rendszeres házasélet mellett nem jön létre terhesség. Meddőségről beszélünk akkor is, ha terhesség létrejön, de nem születik élő gyermeke a terhes nőnek, mert vetéléssel végződik a terhessége.

Mikor érdemes meddőségi szakemberhez fordulni ?

· 1 éven túl, ha nem sikerült a terhesség elérése rendszeres, védekezés nélküli

· együttléttel.

· Ha a menstruációi szabálytalanok és ritkábban jelentkeznek, vagy csak több havonta

· jelentkező menstruációi vannak, esetleg egyáltalán nem menstruál.

· Ha az otthon elvégezhető hőmérsékletgörbék, hüvelyváladékot, vizeletet vizsgáló

· tesztek nem mutatnak tüszőérést, tüszőrepedést.

· Bár a teherbeesés sikerült, de legalább két alkalommal vetélés következett be.

· Rendszeres alhasi fájdalmai vannak.

A meddőségi kivizsgálás során a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni, hiszen a kiváltó okok feltárása során 40%-ban találunk női okot, szintén 40%-ban férfi okot és 20%-ban a pár mindkét tagjánál van olyan eltérés, mely a meddőség okának tekinthető

Osztályunkon 1999-től működik meddőségi ambulancia, ahol beutaló nélkül fogadjuk pácienseinket. A minőségi betegellátás érdekében betegeink kivizsgálását és kezelését társszakmák - urológus, genetikus, endokrinológus szakember - bevonásával végezzük.

 

 


TELJES NÉZET | WEBDESIGN: IT PROGRESS Kft.