Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztály

 

A tréning 2018 november 13-tól folyamatosan látogatható, minden hónap második és negyedik keddjén, a szervezett szülőszoba látogatásaink után, kórházunk igazgatósági épületének kultúrtermében 13:30-tól.

 

Jeviczki Tamás pszichológus vezetésével.

 

Szülésfelkészítésnél az Egészségfejlesztési Iroda pszichológusa által tervezett tematika:

 

Tervezett időtartam: 30-60 perc / igény szerint

 

1. Születés utáni depresszió

A szülés számos változással jár, az anya hormonrendszerében, társas kapcsolataiban, önállóságában. Az örömtelinek tekintett eseményt – miszerint gyermeke született – sok veszteség is kíséri. Ezek következménye lehet a szülés utáni depresszió. Az a cél, hogy az anyák tisztában legyenek ezzel a lehetőséggel, felismerjék magukban vagy anyatársaikban ezt a betegséget, merjenek segítséget kérni, és ne rontsák a helyzetet felesleges önvádlásokkal, bűntudattal.

 

2. Mindenki jobban tudja…

A csecsemőkkel való problémákat sokan átélték már az anya környezetében élők közül. És sokuknak megvan a véleménye arról, hogyan kellene az anyának nevelnie a gyereket, kezelnie a helyzeteket. Ezek a megjegyzések egyszerre hoznak zavart és ingerültséget a tapasztalatlan anyáknak, és ráadásul sokszor hibás ötletek, és egymásnak is ellentmondanak. Az a cél, hogy az anya ezeket a tanácsokat a helyén tudja kezelni, és elsősorban az anyai ösztöneire tudjon hallgatni.

 

3. Túlterheltség

Az anyaság – főleg az elején – rengeteg munkával jár, új szerepek tanulásával, kialvatlansággal, fáradtsággal. A felesleges feladatok csökkentésével, más feladatok delegálásával, családtagok bevonásával, ügyes szervezéssel lehet ezen a túlterheltségen csökkenteni.

 

4. Kapcsolatok megvédése

A legtöbb válás az első gyermek születése utáni második évben történik. A túlterheltség miatt a szülők sokszor nem figyelnek úgy egymásra, ahogyan igénylik, és kihűl a kapcsolat. Itt röviden megnézzük, hogy mire van szükség ahhoz, hogy a kapcsolat megmaradjon a nehézségek ellenére.

 

5. Utolsó előtti gyermek

A születési sorrendben az utolsó előtti gyermek gyakran problémás viselkedéssel hívja fel magára a figyelmet. Ennek röviden vázolom az okait, és főleg a megelőzési lehetőségeit. Ennek ismerete a későbbiekben különösen hasznos lehet.

 

6. Egyéb felmerülő kérdések

A résztvevők szabadon kérdezhetnek az őket érdeklő-érintő dolgokról.

 

 

 

Amennyiben személyesen, egyéni problémákkal szeretnék felkeresni a pszichológus kollégát
előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges


személyesen: munkanapokon 7-15h-ig az Egészségfejlesztési Irodában


telefonon: 0646 515-200 /11754- mellék

 


TELJES NÉZET | WEBDESIGN: IT PROGRESS Kft.